Menu

Klient information om terapi- og forløb

Jeg ser frem til at arbejde med dig i terapi. Formålet med denne klient information er at give dig en basis information om dine rettigheder som klient og om, hvad du kan forvente dig igennem vores terapisession. Det første jeg vil sige er, at der ikke findes noget, der hedder en typisk terapisession. Du er unik. Og de problemer og udfordringer, du møder i dit liv, er også unikke. Som din terapeut er det min opgave at hjælpe dig til at udtrykke, hvad du tænker, føler og erfarer.
Du bør tænke på mig som en slags kompagnon. Jeg vil støtte dig, når du udforsker dig selv, dine problemer, din livssituation og alle dine personlige erfaringer. Generelt vil jeg ikke give dig ekspert råd eller fortælle dig, hvilke beslutninger du skal tage i dit liv. I stedet vil jeg i lyset af at det er Klient-Centreret Terapi, hjælpe dig med fokus på dine egne tanker og følelser.

Der er to grunde til, at jeg ikke giver ekspert råd til klienter: For det første er du en forskellig person i forhold til mig og derfor skal jeg ikke kunne fortælle, hvad du skal gøre med dit liv. Dine personlige beslutninger er fuldstændig op til dig og jeg stoler og tror på, at du er i stand til at tage ansvarlige beslutninger om dit liv.
For det andet vil jeg ikke give dig råd, fordi det er min erfaring, at klienten tit og ofte gør noget helt andet i forhold til de råd, der er givet. Du vil have mere ud af at følge dine egne råd og afdække, hvad der er godt for dig. Selvom jeg ikke vil give dig råd, indebærer det ikke, at jeg ikke vil udtrykke nogle af mine egne tanker og følelser igennem sessionen. Nogle gange, når jeg har en stærk følelse eller en reaktion til dig, vil jeg fortælle dig, hvad jeg føler og tænker så ærligt, som det er mig muligt. Jeg vil bestræbe mig på kun at udtrykke tanker og følelser, der måtte være hjælpsomme eller rigtige for dig at undersøge.

At være i terapi er ikke altid let og det er aldrig en neutral følelsesmæssig oplevelse. Nogle gange vil du føle dig godt tilpas i terapi, fordi du formår at udtrykke tanker og følelser, der ligger dig på sinde, imens jeg gør mit bedste og søger at lytte og forstå, hvad du erfarer.
Til andre tider vil du finde dig selv i en situation, hvor du har tanker og følelser, der kan være meget hårde og smertefulde. Terapi er ikke en neutral størrelse, for det kræver af dig, at du konfronterer dig med mere komplekse ting end ude i det almindelige liv. Det er virkelig som at undersøge dig selv i et spejl. Selvom spejlet ikke dømmer dig, når du ser ind i det, vil du måske dømme dig selv. Når du udforsker hver en centimeter af dig selv både indvendig og udvendig, vil du føle både smerte og glæde.

Hvis du har spørgsmål eller er bekymret over terapien, har du ret til at spøge på et hvilket som helst tidspunkt. Jeg vil gøre mit bedste for at svare på dine spørgsmål så hurtigt som muligt. Mit udgangspunkt er, at terapi er en excellent mulighed for at opnå en større indsigt i, hvor du er i dit liv, hvad du forventer og hvordan du ønsker at leve det. - Jeg er glad for, at jeg må følge dig på din rejse i selvudvikling.

(Claus Gawin, 2008)